Ako sa oslavuje Veľká noc v iných častiach sveta?

13.04.2017

Veľká noc sa rýchlo blíži, a tak sme si pre Vás pripravili pár zaujímavostí zo sveta...

Veľká noc je svojím pôvodom sviatok jari. Pred dvoma tisícmi rokov potom Veľká noc dostala súčasný význam Kristovou smrťou a zmŕtvychvstaním. Rôzne národy a kultúry majú rôzne spôsoby oslavovania tohto sviatku.

Anglicko

V Anglicku ohlasuje príchod Veľkej noci už fašiangový utorok, alebo „Pancake Day“ (palacinkový deň), kedy ženy napečú veľké množstvo palaciniek a všetci ich potom konzumujú s javorovým sirupom, cukrom, citrónom a Nutellou.

Jednou z najväčších veľkonočných tradícií v Anglicku, rovnako ako aj v Amerike a Austrálií je tzv. „Egg hunt“ (hon na vajíčka). Veľkonočný zajac, ktorý je symbolom Veľkej noci, v nedeľu nadeľuje čokoládové vajíčka, ktoré poschováva rôzne po dome a hlavne po záhrade. Deti, ako náhle ráno vstanú, na ne usporiadajú hon a svojich úlovkoch si ihneď pochutnajú. Pri hľadaní vajíčok sa usporiadajú taktiež rôzne spoločenské stretnutia.

Nemecko

Veľká noc v Nemecku je neodmysliteľne spojená s rôznymi trhmi. Samozrejme k nej patrí veľkonočný zajačik a predovšetkým pestré kraslice. V Nemecku exituje i množstvo ďalších, miestne odlišných tradícií.

V Nemecku sa deti na Veľkú noc tešia podobne ako na Vianoce. Na veľkonočnú nedeľu ich ale obdarováva zajačik, od ktorého dostávajú drobné darčeky. Deti vyrábajú malé slamené hniezda, ktoré potom rodičia schovajú niekde v dome. Do týchto hniezd potom „znesie“ vajíčka zajačik, líška, bocian alebo kohút – podľa toho, v akej časti Nemecka sa nachádzate.

V posledných rokoch si sa objavila nová „tradícia“: dospelí, namiesto sladkostí hľadajú fľaše s pivom, ktoré majú špeciálnu veľkonočnú etiketu.

V Nemecku ale nestretnete pre nás tradičných šibačov s korbáčmi alebo polievačov. Túto tradíciu v Nemecku nepoznajú. V niektorých oblastiach je možné vidieť stromy ozdobené veľkonočnými vajíčkami.

Rakúsko

Veľká noc v Rakúsku je predovšetkým náboženský sviatok. Symbol veľkej noci predstavujú v Rakúsku praclíky v tvare venčeka.

Šibačov a polievačov nestretnete na veľkonočný pondelok ani v v Rakúsku. Podobne ako v Nemecku, aj rakúske deti hľadajú vajíčka a sladkosti schované v slamených hniezdach všade v dome a na záhrade, ktoré tam schováva veľkonočný zajačik. Obľúbená je aj hra, kedy sa súperi snažia puknúť si navzájom veľkonočné vajíčko.

Či už sa budete zvykmi z iných krajín inšpirovať, alebo tento tradičný sviatok oslávite pekne po Slovensky, prajeme Vám krásnu Veľkú noc plnú pohody a radosti.